|
Регистрација | Пријави се!


Бајка о постанку Ртња

Некада давно, још пре сто пута сто година, више него што има најстарији човек и живи испод Ртња.Ртањ није био планина, на његовом врху није био отвор бездана, а испод њега није био извор Мировске реке. На место Ртња стајао је дворац једног чаробњака, који је чувао сву околину и делио људима, како су кад заслужили. Некада добро, некада зло. Највиша кула овог дворца била је висока колико је сад висок Ртањ.

У том дворцу овај чаробњак је чувао своје огромно благо. Тамо никада нико није ушао, а о огромном богатству су стално кружиле приче у народу. Људи су хтели да дођу до тог блага, али нису знали како. Састајали су се и договарали, мислили и домишљали, али нису ништа смислили.

Једнога дана дође нека старица, па кад чује шта ови људи желе рече им,да је она мајка сунца и месеца и да се овај чаробњак никада није покоравао вољи њене деце, па ће им зато помоћи.

Рече, даће чаробњаку дати неке траве и омађијати га, па ће он тражити најлепшу девојку са околних зелених поља, а кад је затражи, нека му даду најлепшу, али и најлукавију.

И заиста, после неког времена, чаробњак затражи најлепшу чобаницу са зелених поља и они му дадоше. Та девојка је била најлепша, али је била ћерка једне зле и опаке жене, чија је ајка била вештица.

И тако први пут људска нога прекорачи праг овог дворца, где јесвака одаја била пуна злата.

Девојка је живела у изобиљу у дворцу чаробњака, али јестално домишљала како ће благо да поткрада и шаље људима.

На своју жалост, једнога дана она дозна од чаробњака тајну његовог дворца: ако се и један златник изнесе из дворца, свеће букнути и изгорети у пламену,а из подрумаће се ослободити зла река, коју он чува затворену и из њене бистре воде добија сребрна рибице, ишаране црвеним коралима и црним алемом, и потећи.То је била тајна, коју нико није знао.

Не могавши да се докопа блага, девојка реши да напакости чаробњаку.Једнога дана, кадаоннебеше у дворцу, она узе шаку златника, изнесе их преко праг и баци.

Одједном дворац захвати ватра, све злато поче полако да се топи и затапа врата и прозоре,и како се злато топило оно се сливало низ куле и градило огромну купу на чијем се врху створи рупа, одакле је куљао густ дим и пепео, који је затрпавао околину, а отопљено злато се изливалониз стране куле.

Зла река се ослободи из подрума дворца, поче полако да гаси злата и претвара га у тврди камен, а у унутрашњости створи језеро, где чува своје сребрне рибице ишаране црвеним коралима. И тако се овде створи планина и подели зелена поља на два дела, а због њеног шиљатог врха планини дадоше име Ртањ.

Извор: Туристички водич општине БољевацКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming