|
Регистрација | Пријави се!


Коло - значење у српској традицији

Иако коло изгледа као обична игра за скакање и забаву, оно има важно значење у српској традицији.

У словенској традицији најчешћа реч која означава народну игру јесте коло. У колу се људи држе за руке (појасеве, рамена) образујући кружни облик (мада је оно често отворено). Игра подразумева ритмично кретање у простору, најчешће отвореном.

Кружна игра се среће широм света. Разлог томе лежи у веровању у магијске моћи круга. Окружујући предмет или биће, људи стичу моћ над њим или му пак предају своје магијске моћи. Коло обликом и покретима који се у њему чине ствара заокружени простор. Он је обредно чист, што значи да је заштићен, у њему нема нечистих сила. Затворен круг или коло има магијско значење јер означава прстен унутар којег су играчи заштићени, а иза којег оргијају демони.

Постоји ритуално коло око куће, око дрвета, цркве, младе, куле,чак и око гроба и то је посмртно коло. Унутар кола, вештице, демони и ђаволи немају приступа.

Да би коло сачувало своју заштитну функцију, не сме да се кида, тачније не излази се из кола пре завршетка игре. У њега се улази са спољне стране и то најчешће у паровима.

Коло, као и обредни свадбени предмети, јабука, прстен и венац, обликом подсећају на сунце. На тај начин оно учествује у соларном култу који је доминантан на свадби. Он подржава живот, а осим тога уноси космичку димензију у људски брак, па тако свадба младића и девојке постаје метафора небеске свадбе неба и земље Веза са соларним култом види се и у кретању кола. Његов смер се увек поклапа са смером кретања сунца.

Без обзира где и како се коло игра, оно је знак весеља, радости и зато га увек прате песме. Коло има и функцију у обезбеђивању склада на свадби као обреду прелаза. Оно омогућава лакши прелазак границе између светог и профаног, свог и туђег, две породице, односно два култа предака, двоје људи. Игра је ту да обезбеди весеље, било да оно има обредну улогу или је нема, већ исказује људске емоције у одређеном тренутку живота.

Колом се испраћају сватови који крећу по девојку. Игра се око трпезе за којом седе главни гости. Играчка песма спаја се са почасницом, јер се њом желе добре жеље. Магијом речи настоји се обезбедити добар час, односно срећа на путу до невестиног дома.

Ако је девојка спремна пре доласка сватова, она може да игра у свом колу и то поред брата. Игра уз брата је веома важна јер је он њој најближе биће.

Када сватови уђу у двориште могу одмах обиграти три пута око куће, што је ритуална радња и представља предавање добре енергије кући и задобијање власти над њом, односно над девојком која се из куће одводи. Коло игра у девојчиној кући и у другим приликама, посебно док она дарује своју родбину. Даривање је иначе важна обредна радња јер учвршћује везе међу људима. Дарује се и коло. Оно представља народ, сватове, госте на свадби. Даривањем кола девер даје девојчиној породици неку врсту надокнаде за то што је одводи.

Свадбено коло је прилика да и младожења покаже своје емоције, као што је то чинио као момак на сеоским светковинама и прелима. У патријархалној средини мушкарци ретко исказују оно што осећају.

Пошто младу уведу у нову кућу, позивају је у коло. Заједничка игра са члановима нове породице зближава је на још један начин са њима. Још важнију обредну функцију од невестине мајке има младожењина мајка. Она сачекује младу пред кућом. Држећи под руком хлеб, у рукама мед и масло, она игра свекрвино оро пред кућом, вратима.

Игра у колу треба да обезбеди и плодност. У тој функцији се посебно истиче шарено коло.У њему играју само парови, најчешће они који имају децу. Они треба да обезбеде да и младенци брзо добију пород. Парови су из обе породице, па младенци играју час поред парова из њене, час из његове фамилије да би деца била шарена, односно да би личила на оба рода. Када су на свадби присутни гости с обе стране, они праве два кола која се преплићу, укрштају се правећи мотив ткања. Ткање у себи носи симболику плодности и такво играње треба да обезбеди рађање деце.

Увече, када дође време свођењу младенаца, игра се посебно последње коло чија је улога да се мледенци неприметно извуку са весеља и оду на починак. То је живо коло, у њему се подвикује, певају се поскочице. То су често слободније песме, као такве оне сасвим одговарају тренутку. Кроз ласцивне текстове у прошлости се, већ поменутом магијом речи, обредно доприносило плодности.Извор: Telegraf
ВидеоКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming