|
Регистрација | Пријави се!


Прибој и Палић одмах после Вимблдона у историји светског тениса

Тенис се на просторима Србије играо од 1880. Први терени су те године изграђени у Прибоју, на тромеђи Србије, Аустроугарске и Турске, у оквиру касарне и наравно Палићу, где се тенис играо од 1878. и пре изградње терена.
Палић је после Лондона друго место где је одигран тениски меч у затвореном простору. Меч је одигран у балској дворани Велике терасе 1912.
Одмах после Вимблдона, Прибој је био други град где је одржан међународни тениски турнир. Међународни тениски турнири су у Прибоју одржавани до 1929. године. Осим наших ту су сваке године учествовали такмичари из Чешке, Мађарске, Пољске, Аустрије...
У Београду се тенис играо у последњој деценији 19.века у оквиру Велосипедског друшттва, а први терени су изграђени два на Калемегдану и један на Ташмајдану. Најстарији тениски клуб у Београду је тениски клуб Шумадија, основан 1919., одмах после рата.
Занимљиво је да је тениска репрезентација Краљевине Југославије постала екипни првак Европе, победивши фаворита Немачку у финалу са 3:2. Репезентативци су били :Фрањо Кукуљевић, Драгутин Митић, Фрањо Пунчец и Јосип Палада, а селектор Младен Павлица
Извор: За краљевско лице Србије - Предраг МарковићКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming