|
Registracija | Prijavi se!Priboj i Palić odmah posle Vimbldona u istoriji svetskog tenisa

Tenis se na prostorima Srbije igrao od 1880. Prvi tereni su te godine izgrađeni u Priboju, na tromeđi Srbije, Austrougarske i Turske, u okviru kasarne i naravno Paliću, gde se tenis igrao od 1878. i pre izgradnje terena.
Palić je posle Londona drugo mesto gde je odigran teniski meč u zatvorenom prostoru. Meč je odigran u balskoj dvorani Velike terase 1912.
Odmah posle Vimbldona, Priboj je bio drugi grad gde je održan međunarodni teniski turnir. Međunarodni teniski turniri su u Priboju održavani do 1929. godine. Osim naših tu su svake godine učestvovali takmičari iz Češke, Mađarske, Poljske, Austrije...
U Beogradu se tenis igrao u poslednjoj deceniji 19.veka u okviru Velosipedskog društtva, a prvi tereni su izgrađeni dva na Kalemegdanu i jedan na Tašmajdanu. Najstariji teniski klub u Beogradu je teniski klub Šumadija, osnovan 1919., odmah posle rata.
Zanimljivo je da je teniska reprezentacija Kraljevine Jugoslavije postala ekipni prvak Evrope, pobedivši favorita Nemačku u finalu sa 3:2. Repezentativci su bili :Franjo Kukuljević, Dragutin Mitić, Franjo Punčec i Josip Palada, a selektor Mladen Pavlica
Izvor: За краљевско лице Србије - Предраг МарковићKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming