|
Регистрација | Пријави се!


Занимљивости, приче и легенде из Србије

Битка на Кошарама

Битка на Кошарама је једна од најпознатијих битака у рату 1999. године. Трајала је од 9. априла до 10. јуна 1999. године. Цео текст!Легенда о Синан Паши

У Призрену је у 16.веку владао и спроводио османски закон Синан Паша, арбанаски потурчењак из околине Призрена (Љуме), веома цењен и образовани изасланк турског цара. Остати упамћен у том времену и након смрти је могуће уколико се сагради задужбина, што већа задужбина - то већа прича.

Цео текст!Прича о шајкачи

То је капа која се носила и у делу Срема и била је плаве боје јер је симболизовала небо. Њен симбол, као старе, аутохтоне капе јесте симбол галеба у лету, раширених крила и то је тзв. слободарска капа. Цео текст!Сремски фронт

Сремски фронт је формиран у Другом светском рату, крајем 1944. године, од стране немачке војске која се повлачила из области Београда и снага НДХ које су им биле тактички потчињене.
Цео текст!Легенда о Проклетој Јерини

Проклета Јерина је каже се у легендама, завела такав кулук да су и животиње биле ангажоване за извлачење материјала, камена и другога на овај тешко приступачан вис. И козе су биле коришћене за изношење грађевинског материјала, па је због тога, према народном предању, овај град назван Козник.  Цео текст!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming