|
Регистрација | Пријави се!

Занимљивости, приче и легенде из Србије

Село Маглић - бивша екстериторијална комуна грчких партизана

После Другог светског рата, празне куће тадашњег немачког села Буљкес (у време Марије Терезије колонизованог Немцима из Баден-Виртемберга и Рајнске области), насељене су грчким избеглицама, припадницима комунистичке армије ЕЛАС. Ова заједница, коју је од заборава отргла недавна победа Сиризе, од 1945. до 1949. имала је статус екстериторијалне комуне Грчке, с политичком самоуправом, без директног мешања нових југословенских власти.
Цео текст!Да ли је грб на катедрали у Дрездену српски?

На чувеној катедрали “Providentiae memor 1537-1901” у Дрездену, граду који крије многе тајне и који је преживео многе ратове и културе, онај ко мало боље погледа два кипа – стражаре и чуваре града Дрездена, видеће на штиту једног од стражара српски грб – 4 слова С исписана ћирилицом. Цео текст!Легенда о постанку Неготина

У данашњем Малом селу (један од најстаријих делова Неготина) населио се неки Негота са женом Тином, породицом и стадима оваца, јер је околина била богата бујном пашом, а около долине су се налазиле шуме и шумарци. Око њиховог стана за овце стварало се постепено насеље и од њихових имена Него и Тина, настало је име Неготин. Цео текст!Последња престоница Немањића

Само пет километара западно од Урошевца, на обронцима Шар планине, на највишој коти у кањону Неродимке, све доскора налазили су се остаци српског средњовековног града Неродимља - некадашњег седишта истоимене жупе и престонице Немањића.
Цео текст!Проклетство Доње Врбаве на Руднику

Мајка Шева са петогодишњом ћерком просила је по селима и захваљивала песмом. Почеше да умиру деца, дотад здрава и једра. Сеоски суд пресуди да је вештица и глоговим коцем убише их обоје. Али, велике муке сељана тек тада су почеле... Цео текст!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming