|
Регистрација | Пријави се!


Занимљивости, приче и легенде из Србије

Легенда о Синан Паши

У Призрену је у 16.веку владао и спроводио османски закон Синан Паша, арбанаски потурчењак из околине Призрена (Љуме), веома цењен и образовани изасланк турског цара. Остати упамћен у том времену и након смрти је могуће уколико се сагради задужбина, што већа задужбина - то већа прича.

Цео текст!Чех осмислио језик који је спој свих словенских језика

Педесетогодишњи чешки лингвиста осмислио је свесловенски језик, који је нека врста математичке средине свих словенских језика. Цео текст!Легенда о постанку Неготина

У данашњем Малом селу (један од најстаријих делова Неготина) населио се неки Негота са женом Тином, породицом и стадима оваца, јер је околина била богата бујном пашом, а около долине су се налазиле шуме и шумарци. Око њиховог стана за овце стварало се постепено насеље и од њихових имена Него и Тина, настало је име Неготин. Цео текст!Ленкин клавир

Интересантно је то да је Ленка била прва која је интензивно почела да свира на 'старом клавиру. Дешавало се да послуга изнесе, када је време лепо, клавир напоље и постави га између два камена лава на улазу у замак. Ленка би седала и почињала да свира.

Цео текст!Последња престоница Немањића

Само пет километара западно од Урошевца, на обронцима Шар планине, на највишој коти у кањону Неродимке, све доскора налазили су се остаци српског средњовековног града Неродимља - некадашњег седишта истоимене жупе и престонице Немањића.
Цео текст!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming