|
Registracija | Prijavi se!


Zanimljivosti, priče i legende iz Srbije

Selo Maglić - bivša eksteritorijalna komuna grčkih partizana

Posle Drugog svetskog rata, prazne kuće tadašnjeg nemačkog sela Buljkes (u vreme Marije Terezije kolonizovanog Nemcima iz Baden-Virtemberga i Rajnske oblasti), naseljene su grčkim izbeglicama, pripadnicima komunističke armije ELAS. Ova zajednica, koju je od zaborava otrgla nedavna pobeda Sirize, od 1945. do 1949. imala je status eksteritorijalne komune Grčke, s političkom samoupravom, bez direktnog mešanja novih jugoslovenskih vlasti.
Ceo tekst!Rimski carevi koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije

Rimski carevi koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije: Dacije Trajan, Claudius II, Aurelian, Probus, ... Ceo tekst!Srbi u Temišvaru

Neki podaci govore da se još 1481. godine u Temišvar doselilo oko pedeset hiljada duša iz Srbije, u koju su Turci, nakon Maričke i Kosovske bitke, sve više nadirali, pljačkali, palili, ubijali Ceo tekst!Oboren nevidljivi F-117

Pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani je 1999. godine oborio je nevidljivi F-117 avion američkog pilota Dejla Zelka u Buđanovcima.
Ceo tekst!Legende o Sokogradu

Neimenovani zapovednik Sokograda imao je lepu kći po imenu Lepterija u koju se zagledao Župan, sin gospodara obližnjeg Vrmaškog grada. Bila je to, svakako, velika ljubav, koju nisu odobravali njihovi roditelji zbog nekih spornih poseda. Od braka, tako, nije moglo ništa da bude. Onda se dvoje mladih dogovorili da Župan s družinom dojaše do zidina Sokograda, a da se Lepterija u međuvremenu iskrade kroz tajni prolaz. S početka je ceo poduhvat nalikovao bajci, ali je devojčin otac ubrzo otkrio da Lepterije nema i poslao poteru za beguncima. Ceo tekst!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming