|
Регистрација | Пријави се!

Зашто куповати домаће производе?

Свако треба за своје паре да купи највише и најбоље. Отварање тржишта и све већа понуда нам је омогућила велики избор разних производа. Рафови у продавницама су пуни разних производа. Када купујемо мало ко се пита где завршавају наше паре. Истина, зашто би смо се уопште питали, када је нама једина брига наш новчаник и како би смо са што мање новца највише купили. Међутим прича није баш тако једноставна.

Вероватно је свако од нас некада, приликом куповине на пијаци, обратио пажњу на самог продавца, ко је и одакле је. Наравно и на пијаци одлучује квалитет и цена, али често ја наш избор управо продавац који се труди да продаје здраве, домаће производе, неко ко није потпао под тренд глобализма. Свесни смо да куповином код овог продавца, ми њему помажемо да истраје и да настави са својом продајом. Тај човек може да прехрани своју породицу радом на селу. Његова њива не зараста у коров, село у коме живи и ради може да опстане, ако има још таквих људи и породица.

Исто је и са фабрикама. Ако купујемо производе из фабрика у којима ради наш комшија, пријатељ ми учествујемо у његовом опстајању. Његовом и његове породице, али и насеља где се фабрика налази.

Ово можемо проширити на ниво целе државе. На крају крајева сви ми плаћамо порез истој држави, а држава та средства троши са исте гомиле на све нас.

Наравно, неко ко продаје увозни производ има непосредну корист од његове продаје, али у овом случају у земљи остаје само део новца, а део одлази у земљу из које производ потиче.

Наравно, ако размишљамо само о нашој директној добити, треба да имамо у виду, да ако би сви тако размишљали ускоро ни наше производе не би коповало много купаца. Али ако посматрамо шире, са аспекта целе заједнице, онда свакако треба сви појединачно у куповини да се радије одлучујемо за домаће производе.

Под домаћом фирмом се подразумева свака фима која производи у Србији, упошљава људе из Србије и плаћа порез Србији.

Исто као што увек навијамо за нашу репрезентацију, још више треба да навијамо за наше, домаће, производе.

Најбоље из Србије

Привредна комора Србије, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и дневни економски лист „Привредни преглед“ су организатори акције Најбоље из Србије.

Циљ акције је да подстиче стварање квалитетних српских производа, промовише најбоље робне и корпоративне брендове из Србије, јача њихову тржишну позицију и улива поверење потрошачима и партнерима у земљи и иностранству. Постицањем развоја јаких брендова унапређује се конкурентност домаће привреде, повећава препознатљивост робе са ознаком Made in Serbia и олакшава продор наших компанија на међународно тржиште.

Link

Мој избор

Мој избор је признање потрошача Србије за најомиљеније производе и брендове у Србији.

Додела признања, у организацији Удружења грађана Моја Србија и Привредне коморе Београда, врши се искључиво на основу гласова купаца. Циљ ове акције је подстицање развоја домаће производње и улагања у унапређење квалитета робе и услуга у Србији.

Основни услов да неки производ постане носилац признања Мој избор јесте да је домаћег порекла, без обзира на структуру власништва фирме која га производи. Изузетно, за ово признање се могу номиновати и страни производи и брендови, уколико пословање њихових компанија одликују значајне инвестиције у Србији, висока друштвена одговорност и слично.

Link

Врхунски српски производ

Најквалитетнији српски производи би требало у скоријој будућности да буду обележени посебним знаком, како би се разликовали од осталих и како би били лако препознатљиви на тржишту. Ову идеју је подржала и Привредна комора Србије, а покушава да је осмисли и спроведе Удружење Врхунски српски производ. Током ове јесени би требало у организацији Катедре за квалитет Факултета организационих наука да отпочне пријављивање производа за проверу квалитета, како би могли да понесу тај нови знак ВСП (врхунски српски производ).

Link

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming