|
Registracija | Prijavi se!

Zašto kupovati domaće proizvode?

Svako treba za svoje pare da kupi najviše i najbolje. Otvaranje tržišta i sve veća ponuda nam je omogućila veliki izbor raznih proizvoda. Rafovi u prodavnicama su puni raznih proizvoda. Kada kupujemo malo ko se pita gde završavaju naše pare. Istina, zašto bi smo se uopšte pitali, kada je nama jedina briga naš novčanik i kako bi smo sa što manje novca najviše kupili. Međutim priča nije baš tako jednostavna.

Verovatno je svako od nas nekada, prilikom kupovine na pijaci, obratio pažnju na samog prodavca, ko je i odakle je. Naravno i na pijaci odlučuje kvalitet i cena, ali često ja naš izbor upravo prodavac koji se trudi da prodaje zdrave, domaće proizvode, neko ko nije potpao pod trend globalizma. Svesni smo da kupovinom kod ovog prodavca, mi njemu pomažemo da istraje i da nastavi sa svojom prodajom. Taj čovek može da prehrani svoju porodicu radom na selu. Njegova njiva ne zarasta u korov, selo u kome živi i radi može da opstane, ako ima još takvih ljudi i porodica.

Isto je i sa fabrikama. Ako kupujemo proizvode iz fabrika u kojima radi naš komšija, prijatelj učestvujemo u njegovom opstajanju. Njega i njegove porodice, ali i naselja gde se fabrika nalazi.

Ovo možemo proširiti na nivo cele države. Na kraju krajeva svi mi plaćamo porez istoj državi, a država ta sredstva troši sa iste gomile na sve nas.

Naravno, neko ko prodaje uvozni proizvod ima neposrednu korist od njegove prodaje, ali u ovom slučaju u zemlji ostaje samo deo novca, a deo odlazi u zemlju iz koje proizvod potiče.

Naravno, ako razmišljamo samo o našoj direktnoj dobiti, treba da imamo u vidu, da ako bi svi tako razmišljali uskoro ni naše proizvode ne bi kopovalo mnogo kupaca. Ali ako posmatramo šire, sa aspekta cele zajednice, onda svakako treba svi pojedinačno u kupovini da se radije odlučujemo za domaće proizvode.

Pod domaćom firmom se podrazumeva svaka fima koja proizvodi u Srbiji, upošljava ljude iz Srbije i plaća porez Srbiji.

Isto kao što uvek navijamo za našu reprezentaciju, još više treba da navijamo za naše, domaće, proizvode.

Najbolje iz Srbije

Privredna komora Srbije, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i dnevni ekonomski list „Privredni pregled“ su organizatori akcije Najbolje iz Srbije.

Cilj akcije je da podstiče stvaranje kvalitetnih srpskih proizvoda, promoviše najbolje robne i korporativne brendove iz Srbije, jača njihovu tržišnu poziciju i uliva poverenje potrošačima i partnerima u zemlji i inostranstvu. Posticanjem razvoja jakih brendova unapređuje se konkurentnost domaće privrede, povećava prepoznatljivost robe sa oznakom Made in Serbia i olakšava prodor naših kompanija na međunarodno tržište.

Link

Moj izbor

Moj izbor je priznanje potrošača Srbije za najomiljenije proizvode i brendove u Srbiji.

Dodela priznanja, u organizaciji Udruženja građana Moja Srbija i Privredne komore Beograda, vrši se isključivo na osnovu glasova kupaca. Cilj ove akcije je podsticanje razvoja domaće proizvodnje i ulaganja u unapređenje kvaliteta robe i usluga u Srbiji.

Osnovni uslov da neki proizvod postane nosilac priznanja Moj izbor jeste da je domaćeg porekla, bez obzira na strukturu vlasništva firme koja ga proizvodi. Izuzetno, za ovo priznanje se mogu nominovati i strani proizvodi i brendovi, ukoliko poslovanje njihovih kompanija odlikuju značajne investicije u Srbiji, visoka društvena odgovornost i slično.

Link

Vrhunski srpski proizvod

Najkvalitetniji srpski proizvodi bi trebalo u skorijoj budućnosti da budu obeleženi posebnim znakom, kako bi se razlikovali od ostalih i kako bi bili lako prepoznatljivi na tržištu. Ovu ideju je podržala i Privredna komora Srbije, a pokušava da je osmisli i sprovede Udruženje Vrhunski srpski proizvod. Tokom ove jeseni bi trebalo u organizaciji Katedre za kvalitet Fakulteta organizacionih nauka da otpočne prijavljivanje proizvoda za proveru kvaliteta, kako bi mogli da ponesu taj novi znak VSP (vrhunski srpski proizvod).

Link

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming